Betaglukány

Betaglukány, resp. glukány, sú rýdzo prírodné, pomerne jednoduché látky, tvorené rôzne poskladanými reťazcami molekúl glukózy (hroznový cukor, krvný cukor).Existuje mnoho glukánov, ale biologicky najcennejšia je práve forma betaglukánov. Je to dané ich jedinečnou kombináciou molekúl glukózy, ktorá je ľudskému organizmu najbližšia a má najväčší účinok na imunitný systém. Betaglukány tvoria stavebné jednotky pre bunkové obaly radu húb, kvasiniek, morských rias a obilia. Podobne ako kyselina askorbová (vitamín C) alebo omega-3 mastné kyseliny (rybí olej) patria medzi najviac preskúmané prírodné látky. Početné klinické štúdie preukázali priaznivé účinky betaglukánov na ľudský organizmus. Môžu sa užívať dlhodobo, nedá sa nimi predávkovať, nemajú vedľajšie účinky a tolerujú sa veľmi dobre.

História

Prvé správy o využití betaglukánov na podporu zdravia boli zverejnené pred viac ako 60 rokmi. V poslednom čase sa stali prakticky najviac skúmanou prírodnou látkou vôbec. Používajú sa ako samostatné prípravky alebo sa kombinujú s vitamínmi, minerálmi či ďalšími látkami (napr.

liečivými bylinami) na podporu imunitného systému. Jedinečným zdrojom betaglukánov v čínskej medicíne je huba Reiši, ktorej sa hovorí cisárska huba nesmrteľnosti. U nás ju často nahrádza hliva ustricová. Obrovská svetová kapacita pochádza z Československa, absolvent Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe profesor univerzity v Kentucky, USA, autor viac ako 180 publikácií a 5 patentov, Prof. Václav Větvička, PhD. Medzi jeho hlavné záujmy patria vývoj imunomodulátorov, predovšetkým betaglukánov. Aktívne sa podieľal na propagácii a využití glukánov v mnohých krajinách. Teraz pôsobí na univerzite v Louisville v USA.

Pôvod betaglukánov

Zdroje a získavanie betaglukánov sa u východného a západného sveta výrazne odlišuje. Európska cesta využíva najmä kvasinky Saccharomyces cerevisiae, pivovarské kvasnice a obilie. Súvisí to so silnou tradíciou pečenia chleba a varenia piva. V Japonsku a Číne sú podstatné najmä huby. Nadväzuje to na špecifickú gastronómiu s využitím húb a liečiteľstva. Teraz sa otvára tretia možnosť, a to využitie morských rias.

Využitie:

Imunitný systém

Betaglukány posilňujú imunitný systém stimuláciou a aktiváciou imunitných buniek ako sú makrofágy a Tlymfocyty. Makrofágy sú biele krvinky, ktoré pôsobia ako likvidátori či skôr pohlcovači vírusov, baktérií, plesní a nádorových buniek. Ničia prakticky všetky bunky a látky, ktoré imunitný systém označí ako cudzie pre telo. Tlymfocyty sú makrofágom nadradené biele krvinky, ktoré odovzdávajú informácie imunitnému systému. Môžeme tvrdiť, že betaglukány sú akousi “vysoko energetickou” výživou pre tieto krvinky. Využijeme ich pri vírusových, bakteriálnych, plesňových chorobách a najnovšie aj pri veľmi diskutovaných parazitických chorobách.

Oblasťou podávania betaglukánov sú nielen ochorenia a infekcie dýchacích ciest, ale aj opakujúce sa urologické infekcie, najmä zápaly močového mechúra a gynekologické zápaly.

Výskumy potvrdili, že betaglukány zosilňujú účinky antibiotík. Podobne ako pri probiotikách je preto vhodné podávať betaglukány súbežne s antibiotikami. Majú imunostimulačný efekt a znižujú nežiaduce účinky antibiotickej liečby, najmä hnačky.

Alergia

Podávanie betaglukánov sa osvedčuje pri alergických ochoreniach dýchacieho systému – alergickej nádche, alergickom zápale očných spojiviek a astme. Medzi indikácie patria aj alergické ochorenia kože ako žihľavka a atopický ekzém. Žiaduce je zároveň doplniť do organizmu probiotické baktérie. Betaglukány je možné užívať súbežne s liekmi na alergiu (tablety, nosné spreje, očné kvapky).

Nádorové ochorenia

Betaglukány sú ideálne pri prevencii vzniku nádorov, najmä pľúc, hrubého čreva, žalúdka a prsníka. Všetky tieto druhy nádorov sa v našich zemepisných šírkach vyskytujú veľmi často. Môžeme ich využiť aj ako podporu klasickej liečby nádorových ochorení. Majú schopnosť čiastočne eliminovať nežiaduce účinky chemoterapie a rádioterapie, t.j. zvracanie, nechutenstvo, úbytok hmotnosti alebo popálenie kože. Len pre zaujímavosť: v Japonsku sú registrované dva proti nádorové lieky na báze betaglukánov, určené na liečbu nádorov žalúdka a čriev.

Nežiaduce účinky žiarenia a elektromagnetického smogu

Miernemu ožiareniu sa v dnešnej dobe prakticky nedá vyhnúť, pretože sme vystavení UV žiareniu, častému cestovaniu lietadlom, používaniu mobilných telefónov, obrazovkám PC a TV, mikrovlnným rúram, ktoré patria v domácnosti k najväčším žiaričom spolu s wifi zariadeniami. Pri liečebnej rádioterapii pri ožarovaní nádorov alebo röntgenovému vyšetreniu pri úrazoch či bolestiach kĺbov a chrbtice. Preto by sme si mali betaglukány používať priebežne!

Civilizačné choroby

Betaglukány priaznivo ovplyvňujú množstvo faktorov, ktoré sú rizikové pre vznik civilizačných ochorení, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Svojím pôsobením zmierňujú následky stresu u psychosomatických ochorení. Podporujú krvotvorbu pri chorobách kostnej drene, stavoch po chemoterapii a rádioterapii, pri leukémii, chudokrvnosti. Pomáhajú pri autoimunitných chorobách (výskum prebiehal pri ulceróznej kolitíde – neinfekčnom zápale hrubého čreva).

Pozitívne účinky betaglukánov sú jednoznačne preukázané, ale nie sú vhodné celkom pre každého. Nemôžu ich však užívať pacienti, ktorí berú lieky na potlačenie imunity (imunosupresíva), a pacienti po transplantácii orgánov.

Zdroj: prednáška Prof. Václav Větvička

Zanechať komentár