Sociálné médiá

od Jay Bradley | 21. augusta 2018 | Depresia , intuícia , meditácia , produktivita , wellness

Zobral som si dovolenku na sociálnych sieťach. Potreboval som pauzu. Čím s viac ľuďmi hovorím, zdá sa, že nie som sám. Iní tiež trávia menej času vo svojich online komunitách túžbou po jednoduchšom spôsobe života bez potreby neustáleho spájania.

Ako to, že práve tá vec, ktorá sa volá sociálne  médiá, v skutočnosti vytvorili svet, v ktorom sa cítim osamelejšie ako kedykoľvek predtým? Prečo je teraz potrebné zverejňovať príspevky, klikať a pracovať, keď to bolo predtým ľahké a zábavné? Prečo sa mnohí z nás cítia asociálne s potrebou odpojiť sa?

Hrá  tu množstvo faktorov. Hlavným dôvodom, prečo sa to deje, je to, že v skutočnosti stále menej fyzicky komunikujeme a počítačový svet rád, priateľov a emodži sa pokúsil nahradiť komunikáciu a prepojenie. Bublina, ktorú sme vytvorili pri online zoznamovaní a socializácii, nás konečne tvrdo zasiahla. Z tohto zdanlivo umelého spôsobu cítenia lásky sme vyhorení.

Problém je v tom, že sme zabudli, aké to je skutočne navštevovať sa a mať intímne vzťahy, ktoré sa dajú vytvoriť iba hovorením, počúvaním a prítomnosťou s iným človekom. Namiesto toho sa čiastočne zapojíme, aj keď v skutočnosti nejde o úplný vzťah. Ak nehovoríme po telefóne, nestimulujeme, alebo sa nestretávame na káve, je to nejako neadekvátne. Je to lepšie ako nič? Pravdepodobne. Pokiaľ však máme kŕmiť našu dušu a povznášať náladu, môže to mať iba opačný efekt.

S nárastom depresie a mier samovrážd sa ukázalo, že tento svet online chatovania môže v priebehu času zväčšiť naše pocity osamelosti a zanechať v nás pocit vyčerpania a bez podpory. Na záver, ak sa už cítime na dne a potom sa naladíme na rozprávkové životy ostatných na Instagrame, Facebooku alebo Twitteri, iba to prehlbuje našu izoláciu.

Možno je čas urobiť detox na sociálnych sieťach. 

Tu je postup:

  • Dajte si pauzu – najmä ak bojujete emocionálne alebo duchovne, prestaňte listovať vo svojich účtoch na sociálnych sieťach. Svet sa nekončí, ak si z vašej dávky odoberiete 7 dní.
  • Vymeňte to – Keď raz začnete týždennú detoxikáciu, vymeňte čas strávený na sociálnych sieťach za niečo iné. Čo vás kreatívne vzrušuje, čo ste odkladali? Kedy ste naposledy čítali knihu alebo chodili na vzdelávanie? Ako sa môžete vrátiť späť do skutočného života namiesto svojho online?
  • Zastavte zvyk – Akýkoľvek zvyk alebo závislosť vyžaduje prekonanie prácou. Aby ste mohli svoj telefón vo svojom živote využívať plnohodnotnejšie, budete musieť doslova vyvinúť vedomé úsilie, aby ste ho nechali v aute alebo v inej miestnosti. Ak ste vonku s priateľmi, prestaňte s impulzívnou potrebou skontrolovať svoje účty a BUĎTE PRÍTOMNÝ.
  • Späť na základy – začnite si rezervovať obedy a túry s priateľmi a urobte si bod fyzického spojenia. Oslovte starých priateľov a znova sa spojte. Ak hľadáte rande, venujte menej času stretávacím aplikáciám a viac času sieťovým udalostiam alebo spoločenským stretnutiam. Nie je nič dôležitejšie ako to, že máme fyzické spojenie, najmä s tými, ktorí nás povznášajú.
  • Zmeňte svoj postup – je také ľahké robiť stále tie isté veci a niekedy je dobrá rutina. Ale počas tejto očisty sa prinúťte urobiť niečo iné. Na záver si zarezervujte skupinový bowling alebo karaoke večer alebo si doprajte dvojdňový únik bez potreby zverejňovať všetky podrobnosti svojej cesty.
  • Delegát – Ak používate sociálne médiá na pracovné účely, najmite si na pomoc niekoho. Existuje veľa ľudí, ktorí môžu prevziať a pomôcť s vašimi online správami. Naučiť sa opustiť a požiadať o pomoc, vás uvoľní a vytvorí priestor pre vzrušujúce nové príležitosti a vzťahy.
  • Selfies to Selfless – Preboha , prestaňte už so selfie. Cítiť potrebu zachytiť každý okamih vášho dňa je len nudné a pravdu povediac, nikoho to skutočne nezaujíma, čo ste jedli na obed. Namiesto toho buďte prítomní v tom, čo je, a dýchajte každú sekundu, namiesto toho, aby ste hľadali dokonalé osvetlenie a pozadie pre svoju ďalšiu fotografiu.

Ak ste ako ja, môžete sa cítiť viac izolovaní a odpojení ako kedykoľvek predtým. Aj keď je ľahké obviňovať sociálne médiá, už nemôžeme byť v zajatí. Musíme sa uvedomelo rozhodnúť, aby sme sa vymanili z tohto moderného spôsobu bytia a vrátili sa späť k úplnému životu. Príklady toho, ako to urobiť, je tráviť čas v prírode, tešiť sa z komunity, relaxovať pri sviečkach a víne a počúvať upokojujúcu hudbu.

Ak sa cítite vyhorení, je len na vás, aby ste urobili rozhodnutia, ktoré vás zdvihnú späť. Samotná vec, na ktorú sme sa začali spoliehať, aby sme boli šťastní a aby sme mali pocit podpory, je pravý opak. Nie je lepší čas dať si pauzu a zistiť, aké to je, baviť sa bez zaneprázdnenosti nášho online sveta. Začnite každý deň očistou a znovu vytvorte nové návyky, ktoré zlepšujú život, otvárajú srdce a nakoniec sú také, ako to má byť.

Jay Bradley je tréner starnutia, wellness a životného štýlu pre mládež, žijúci v Los Angeles.  http://www.JayBradleyLifestyle.com

Je autorom LIVE LOOK FEEL , 12-týždňového sprievodcu ako žiť dlhšie, vyzerať mladšie a cítiť sa lepšie!

Zanechať komentár